Haastattelu: Omavaraisuushaaste

Talousblogihaastattelu: Omavaraisuushaaste


Talousblogihaastattelusarjan seuraavassa osassa tutustutaan Omavaraisuushaaste nimiseen blogiin.

Talousblogien pieni mutta kasvava blogiyhteisö on tunnettu tiiviistä yhteistyöstä ja erittäin lämpimistä väleistä bloggaajien kesken. Tämä näkyy bloggajien ahkerasta toisten blogien linkittämisestä omissa blogiluetteloissaan, kannustavina kommentteina postauksissa ja aitoina tsemppauksina silloin kun asiat eivät mene taloudellisesti tai muuten elämässä kuin elokuvissa. On hienoa olla osa tällaista yhteisöä. Kun itse aloitin kesällä 2018 blogin pitämisen, oli Omavaraisuushaasteen vuosittain päivittyvä lista ensimmäinen, jonka kautta lukijat saattoivat blogini löytää. Iso kiitos siitä Omavaraisuushaasteelle!

Käymiemme keskustelujen pohjalta blogin takaa löytyvältä 27-vuotiaalta nuorelta mieheltä löytyy pää enemmän kuin tiukasti hartioiden välistä, jalat tukevasti maasta ja selkeä tavoite näköpiiristä. Melkein tekisi mieleni sanoa, kunpa itsekin olisin 10-vuotta sitten ymmärtänyt ne asiat varallisuuden kasvattamisessa kuin ymmärrän nyt.

Yksi blogin pitämisen kantavista ajatuksistani on, että haluan auttaa ihmisiä havahtumaan siihen, kuinka loppujen lopuksi pienillä muutoksilla omaa varallisuutta voi kasvattaa. Luovu jostain tulevaisuuden minäsi hyväksi ja elä silti täysipainoista elämää juuri nyt. Tämän saman tavoitteen jakaa myös Omavaraisuushaaste, joten ei muuta kuin itse haastatteluun. 

// Lue  lisää täältä jos haluat että esittelen myös sinun blogisi!




1. Kertoisitko aluksi jotain taustastasi sekä blogisi nimen ja osoitteen?

Blogini nimi on Omavaraisuushaaste ja blogi löytyy luonnollisesti osoitteesta omavaraisuushaaste.com

Olen 27-vuotias duunariperheen kuopus, joka suhaa töiden takia Tampereen ja PK-seudun väliä. Olen koulutukseltani KTM, mutta koska olen ollut sisäisesti aina nörtti, päädyin jotenkin oudosti IT-kehitysmaailmaan, vaikka en osaa koodata merkkiäkään. Tavoitteenani on aito ajasta ja paikasta riippumaton taloudellinen riippumattomuus. Nuoren ikäni takia en ole vielä tarkkaa aikatavoitetta maalille asettanut – ennen 40-ikävuotta kuitenkin.

2. Minkälainen tarina blogisi takana on?

Kiinnostuin taloudesta tuoreimman finanssikriisin takia, jonka myötä löysin sijoittamisen, päädyin kauppakorkeaan ja lopulta kiinnostuin taloudellisesta riippumattomuudesta täysin realistisena tavoitteena kiitos amerikkalaisten FIRE-blogien.

Ajattelin, että tässä on minulle juuri sopiva tavoite elämässäni, jonka jälkeen päätinkin alkaa kirjoittaa blogia asiasta, koska blogia kirjoittaessani olen tilivelvollinen niin itselleni kuin lukijoilleni. Lopulta aloitin blogin kirjoittamisen vuoden 2016 alussa. Blogi toimii motivaattorina matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen.

3. Mikä blogissasi on erikoista / erilaista?

Vaikka kirjoittelen nimimerkin takaa, kerron avoimesti niin elämästäni, kulutuksestani, tuloistani kuin myös sijoituksistani ihan euromäärissä säännöllisesti. Jos joku tuttuni blogiini päätyisi, hän minut varmasti tunnistaisi.

Toisin kuin moni muu talousbloggari, tavoittelen taloudellista riippumattomuutta täysin tosissani ja tietäen, mitä haluan tehdä sen jälkeen. Panostan taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen täysillä pitäen menoni erittäin pienenä, mutta samalla kuitenkin kasvattaen tulojani.

Tänä vuonna haastoin itseni elämään minimikulutuksella, ja tavoitteeni onkin elää alle 8000 eurolla koko vuosi. Tämä tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen ja haastavakin projekti.

4. Mitkä ovat blogisi kolme suosituinta artikkelia?


  1. Parhaat ja halvimmat indeksirahastot- vertailu. Tämä teksti on syystäkin luetuin blogissani, koska käytän tätä välillä itsekin vertailemaan mihin indeksirahastoon kannattaisi sijoittaa. Tein paljon tutkimustyötä kirjoituksen eteen ja on mukava nähdä, että myös lukijat osaavat sitä arvostaa.
  2. Kaikki opintolainasta ja miksi sinun pitäisi nostaa sitä. Tämä kirjoitus on saanut paljon kiitosta ja olen myös kuullut, että monta kaveriani on linkannut tätä kirjoitusta heidän vielä opiskeleville kavereilleen tai sisaruksille. Tämä on mielestäni teksti, joka jokaisen opiskelijan pitäisi lukea.
  3. Aktiiviset suomalaiset talous- ja sijoitusblogit ikäjärjestyksessä. Nimensä mukaisesti kirjoitus listaa jokaisen yksityisihmisen pitämän talous/sijoitusblogin Suomessa ikäjärjestyksessä. Täältä siis jokainen varmasti löytää jotain uutta luettavaa. Päivitän listaa kerran vuodessa aina vuoden alussa ja kohta onkin aika tehdä taas tämän vuoden päivitysteksti.


5. Mitä tiedät tänä päivänä oman talouden hallinnasta / säästämisestä / sijoittamisesta sellaista, jota olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit talousblogin pitämisen / sijoittamisen?

Olisin sijoittanut indeksirahastoihin paljon enemmän sijoitusurani alkuvaiheessa. Olen laskenut, että vaikka opiskelijana en pystynyt sijoittamaan isoja rahoja, olisivat sijoitukseni tuottaneet yli 10 000 euroa enemmän kuin ne ovat tuottaneet nyt, jos olisin suorien osakesijoituksien sijaan laittanut rahat pelkästään indeksirahastoihin. 

Talousblogin kirjoittamisessa olen yllättynyt positiivisesti blogiyhteisöstä sekä kaikista hyvistä keskusteluista, joita kirjoituksissa on mahdollista käydä niin muiden bloggarien kuin myös blogin lukijoiden kanssa. Vain Bitcoin-kirjoitukseni kommenteissa törmäsin tavalliseen nettitölväilyyn.





6. Mikä on paras neuvosi ihmiselle, joka aloittelee säästämistä / sijoittamista / tavoittelee taloudellista riippumattomuutta?

Älä tee samaa virhettä kuin minä vaan aloita suoraan suosiolla indeksirahastoihin sijoittamisesta. Vaurastuminen ja matka taloudelliseen riippumattomuuteen on mahdollinen kenelle tahansa meistä, kunhan tekee järkeviä päätöksiä taloudellisesti. Blogini motossa olen kiteyttänyt ne kolme asiaa, joiden avulla jokaisen pitäisi mielestäni taloudellista riippumattomuutta tai vain vaurautta tavoitella.

  1. Kuluta vähemmän
  2. Tienaa enemmän
  3. Sijoita yksinkertaisesti ja säännöllisesti

Mikään näistä ei ole rakettitiedettä ja kaikilla meistä on keinot jokaiseen kohtaan.

7. Mitä lukijasi eivät vielä tiedä sinusta?

Olen ollut sen verran avoin blogissani niin sijoituksistani, Etelä-Korean opiskelijavaihdoistani kuin myös Nintendo-faniudestani parisuhdestatuksiin asti, että en tiedä onkohan mitään mitä en ole blogissani maininnut.

Sitä en ole varmaan maininnut, että rakastan elokuvia ja tykkään käydä erittäin paljon ihan elokuvateattereissa. Tämä ei onneksi maksa ihan kauheasti minulle, koska työpaikallani on hyvät edut kulttuurin kuluttamiseen.

8. Viimeisiä sanoja tai toivotuksia?

Toivon, että ihmiset, jotka eksyvät blogiini alkavat ajatella taloudenhallintaa laatikon ulkopuolelta. Maailma on oikeasti aika valmis ja meillä on Suomessa mahdollisuudet tehdä oikeastaan ihan mitä vain haluamme. Haluankin siis kannustaa ihmisiä siihen, että mihinkään ei tarvitse tyytyä vaan koko maailma on auki meille!

Vaikka taloudellinen riippumattomuus ei tuntuisi omalta, niin vaurastuminen ja taloudellinen turva ei ole laisinkaan huonoja motivaatioita sijoittamisen aloittamiseksi myöskään. Tässä ei voi kuin voittaa.

Kiitos haastattelusta ja hyvistä kysymyksistä!


// Lue  lisää täältä jos haluat että esittelen myös sinun blogisi, lähde rohkeasti mukaan!

---------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
Edellinen talousblogi: Haastattelu: Kukkaron rouva
Seuraava talousblogi:
---------------------------------

Kommentit

  1. Tuntuu että samasta aiheesta inspiroituneille FIRE, tms. ovat aina melko tuttuja, eikä ihme. Vitja kun itse osaisin tiivistää yhtä tehokkaasti kuin tuossa kohdassa 6. tiivistetään. Siinähän se on, mutta kun on pakko vähän aina monimutkaistaa.
    Onnea 40v tavoitteeseen.
    Itsellä 50v, eli basic kun lapset ovat muuttaneet kotoa +2v. Sitten pitäisi olla siinä pisteessä että kun kämpästä luopuu, voi elää osingoilla ja asua missä vain maailmaa oman mielen mukaan, ilman mitään sidoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama 50v ja vapaa unelma elää täällä. Valitettavasti mennyttä aikaa ei saa takaisin, mutta omissa käsissä on tulevaisuus.

      Poista
  2. Kiitos haastattelusta! Vähän aikaa sai miettiä, miten juuri tuota 6. kohtaa tiivistäisi omaan blogiin, mutta onneksi se tosiaan on noin yksinkertaista. Se miten kaikki kolme kohtaa sitten saavuttaa, vaatii enemmän ajatustyötä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti