Talousblogihaastattelu: Nuuka.blog
Ensimmäisessä osassa talousblogeja esittelevässä haastattelusarjassa tein haastattelun itsestäni eli Eurotarkka-blogista.
Ensimmäinen varsinainen haastateltava on rohkeasti omalla nimellään bloggaava Harri Riihimäki, joka pitää talousblogia osoitteessa www.nuuka.blog.
// Lue lisää täältä jos haluat että esittelen myös sinun blogisi!
Ensimmäinen varsinainen haastateltava on rohkeasti omalla nimellään bloggaava Harri Riihimäki, joka pitää talousblogia osoitteessa www.nuuka.blog.
// Lue lisää täältä jos haluat että esittelen myös sinun blogisi!
1. Kertoisitko aluksi jotain taustastasi sekä blogisi nimen ja osoitteen?
Olen 29-vuotias sijoittaja Kouvolasta, mutta tällä hetkellä asuinmaani on Puola. Suomessa olin töissä 2011-2017 sosiaalialalla ohjaajana ensin kehitysvammaisten ja myöhemmin lastensuojelunuorten parissa. 2017 syyskuussa aloitin työvapaan omasta työstäni ja tulin Kemiralle Gdanskiin ostoyksikköön töihin. Tarkoitukseni oli olla 6-12kk ja sen jälkeen palata takaisin valtiolle jossa olin töissä ennen Puolaan tuloa. Ensimmäisen kuukauden aikana löysin Puolasta nykyisen avopuolisoni ja sen myötä tein 2018 syksyllä päätöksen irtisanoutua Suomen työpaikastani ja jäädä Puolaan määrittelemättömäksi ajaksi.Sijoitusurani aloitin vuonna 2013 korkorahastoilla ja siirtyen niistä osakerahastojen kautta suoriin osakesijoituksiin. Ensimmäisen suorat osakesijoitukseni olivat Telia(sonera) ja Fortum. Vuonna 2015 ostin ensimmäisen sijoitusasunnon Kouvolasta. Ostin neljä sijoitusasuntoa yksin, jonka jälkeen minulle tarjottiin erittäin huonokuntoista asuntoa johon omat remonttitaitoni ja aika eivät riittäneet. Otin remontteihin erikoistuneen ja niihin kiinnostuneen sijoituskumppanin mukaan toimintaani. Vuonna 2017 ostimme kolme yhteistä asuntoa alle puolessa vuodessa. Tällä hetkellä hallinnoimme 8 asuntoa Kouvolan ja Kotkan alueella.
Blogini osoite on www.nuuka.blog ja aloitin blogin kirjoittamisen vuonna 2013.
2. Minkälainen tarina blogisi takana on?
Olen syntynyt Jurvassa (nykään osa Kurikkaa) ja naapurikunta Laihia on tunnettu nuukuusvitseistään. Blogia aloittaessani halusin jotain hieman poikkeavaa ja perustin blogn nimellä Nuuka. Ajatukseni oli vaihtaa se myöhemmin paremmaksi, koin nuuka-nimen hieman negatiivisena ja silloiset kulutustottumukseni olivat kaukana nuukuudesta. En keksinyt ensimmäisen puolen vuoden aikana parempaa nimeä ja ajattelin antaa nimen olla, joka lopulta osoittautuikin hyväksi valinnaksi. Taisi blogista tulla myös itseään toteuttava ennuste kun kulutustottumukset ovat menneet enemmän nuukaan suuntaan.
3. Mikä blogissasi on erikoista / erilaista?
Aloitin blogini kirjoittamisen vuonna 2013 anonyyminä ja suurin syy nimettömyyteen oli silloinen työni. Työskentelin lastensuojelulaitoksessa ja jouduin kerran tilanteeseen, jossa kollega tiedusteli asiakkaiden edessä minulta sijoituksistani ja koin tilanteen hieman kiusallisena. Tilanteessa oli läsnä asiakkaita joilla oli ollut puutteita elämänsä aikana mm. ruuasta. Tämän jälkeen päätin, etten halua joutua uudelleen vastaavaa tilanteeseen ja pidin harrastukseni omana tietonani. Halusin myös välttää sen, että asiakkaani googlettavat minut ja löytävät sijoitusharrastuksestani tietoja.
Sosiaalialalla sijoittamisesta puhumisen ilmapiiri ei ollut kovin kannustava ja siksi anonyymijaksoni venyi useamman vuoden mittaiseksi. Vuonna 2017 aloitin yövalvojan työn, jossa olin hyvin vähän asiakkaiden kanssa kontaktissa ja useiden julkisten asiantuntijoiden suosituksesta päätin tulla asteittain julkisuuteen. Todellinen ulostulo tuli Nordnetin rahapodin jaksossa, jossa P.ohatan kanssa esittelimme eläköitymistavoitteitamme. Muutaman kuukauden päästä Taloussanomat ja Iltasanomat julkaisivat haastatteluni ja esittelivät matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta.
Olen kirjoittanut blogissani avoimesti nettovarallisuuteni kehityksestä ja tavasta, jolla olen varallisuutta kerryttänyt. Blogistani voi kronologisesti lukea, että olen aloittaessani nettovarallisuuteni on ollut negatiivinen ja olen muutamassa vuodessa kovalla työnteolla kääntänyt tuloksen plussalle. Tällä hetkellä nettovarallisuuteni on noin 85.000 € (Varallisuus - velat = Nettovarallisuus). Raha on ollut pitkään tabu ja haluan omalta osaltani näyttää esimerkkiä, että rahasta ja henkilökohtaisesta taloudesta voidaan puhua myös avoimesti. Pitkän nousukauden myötä myös valtamedia on noteerannut taloudellita riippumattomuutta tavoittelevia, joka toivottavasti lisää taloudesta puhumista.
4. Mitkä ovat blogisi kolme suosituinta artikkelia?
5. Mitä tiedät tänä päivänä oman talouden hallinnasta / säästämisestä / sijoittamisesta sellaista, jota olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit talousblogin pitämisen / sijoittamisen?
Enemmän tietoa kansankapitalismista ja miten korkoakorolle ilmiö toimii. Sijoittamisen mielikuvani olivat melko tyypillisiä suomalaisille “Siinähän voi menettää kaiken”. Sijoittamisen maine on edelleen hieman Wolf Of Wall Street elokuvan tyyppinen ja sijoittamista pidetään vaikeana joka pitää aloituskynnyksen korkealla. Erityisesti aloittelijoiden vertaistuki olisi ollut arvokasta, silloin olisi saanut vertailukohtaa omaan sijoitusuran alkuun ja tukea muilta samasssa tilanteessa olevilta. Osittain siksi varmaan aloitin blogin kirjoittamisen.
6. Mikä on paras neuvosi ihmiselle, joka aloittelee säästämistä / sijoittamista / tavoittelee taloudellista riippumattomuutta?
1. Laita oma talous kuntoon. Joka kuukausi pitää jäädä vähintäänj 5% nettotuloista säästöön, mielellään 10%. Tällöin voit kerryttää puskun ja saada rahaa sijoitettavaksi.
2. Sijoittaminen ei vaadi suuria summia, aloita heti ja opiskele lisää. Lukemalla kirjoja tai osallistumalla koulutuksiin voit saada laadukasta tietoa kerralla yhdestä paikasta. Suhtaudu varauksella pankkien ja muiden tahojen neuvontaa, jotka ajavat työnantajansa tai jonkun muun instanssin etua.
7. Mitä lukijasi eivät vielä tiedä sinusta?
Olen ollut mediassa aikaisemminkin esillä tehtyäni suuren elämäntapamuutoksen ja tiputettuani painoa 140kg -> 93kg (https://www.iltalehti.fi/laihdutus/2012012514970111_lh.shtml). Hieman yli sadan kilon näyttää vaaka tällä hetkellä, mutta suunnitelmissa on panostaa terveyteen jatkossa ja saada itseni neuvolalukemiin takaisin. Olen muuttanut elämäntapaani aktiivisemmaksi liikkujaksi ja taloustaidot Nuukaksi, niin voin sanoa tietäväni jotain suurista elämäntapamuutoksista.
8. Viimeisiä sanoja tai toivotuksia?
Talousharrastus voi olla kuten mikä tahansa harrastus, teatteri, kellot tai jalkapallo. Sijoittaminen on yhdistävä tekijä ja sijoitusmessuilla vieraillessa saa mielenkiintoisia keskusteluita kaikenikäisten kanssa. Minulla on tullut paljon uusia tuttuja, kavereita ja ystäviä sijoitusharrastuksen myötä. Osakesäästäjien keskusliitto ja Vuokranantajat ry ovat toimineet hienoina verkostoitumiskanavina ja ovat molemmat tarjonneet hienoja yhteisöllisiä kokemuksia harrastuksen avulla. Nykyään matkustaessani eri kaupungeissa twittaan siitä aina ennakkoon ja olen tällä tavalla saanut useita hienoja kohtaamisia ja kontakteja moniin eri ammatteihin ja ihmisiin.
Kiitos haastattelusta!
--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
Edellinen talousblogi: Haastattelu: Eurotarkka / Seuraava talousblogi: Haastattelu: Mihin se raha menee? -pienituloisen pihistelyä
--------------------------------------------------------------
Kommentit
Lähetä kommentti