F.I.R.E vai ihan vain maalaisjärkeä?

F.I.R.E vai ihan vain maalaisjärkeä?

F.I.R.EYksi talousblogeista, jota olen aktiivisesti viimeiset vuodet seurannut on Mister Money Mustache. Vaikka blogi onkin hyvin jenkkityylinen, toimii se kuitenkin oivana inspiraation lähteenä ja ajanvietteenä taloudellisesta riippumattomuudesta haaveilevalle perheenisälle. Viimeisimmässä blogikirjoituksessa MMM linkkasi mielenkiintoiseen dokumenttiin Playing with FIRE, jossa paneudutaan huiman julkisuuden saaneeseen FIRE -ilmiöön  (F.I.R.E. = Financial Independence Retire Early). FIRE tarkoittaa siis suomeksi vapaasti käännettynä taloudellisen riippumattomuuden ansiosta saavutettua aikaista eläköitymistä.


Henkilökohtaisesti dokumentti vaikuttaa äärimmäisen mielenkiintoiselta, koska olen selvästi itsekin kyseiseen ilmiöön osittain hurahtanut - tosin iän ja elämäntilanteen vuoksi laimeammin kuin ne monet parikymppiset, jotka eläköitymisestä haavailevat jo neljänkympin iässä. Oma herääminen kun tapahtui paljon myöhemmällä iällä.

                // Lue lisää: Valaistuminen Puuhamaassa.

Suomalaisia artikkeleita FIRE-ilmiöstä löytyy vaikka kuinka ja paljon:
Viimeisten vuosien positiivinen kurssiralli on ollut Suomessakin ilmiön taustalla vaikuttavana voimana. Nyt viime viikkojen kurssilasku on saanut varmasti monen firettäjän kaksi kertaa miettimään, onko taloudellinen riippumattomuus niin helposti saavutettavissa kuin jotkut kirjoitukset väittävät. Muuttujia on niin paljon, niin omassa työelämässä, terveydessä kuin elämäntilanteessa. On yksinkertaista leikkiä erilaisilla laskureilla ja keskimääräisillä tuottoprosenteilla ja haaveilla mittavasta omaisuudesta, kuin niellä se tosiasia, että salkun arvosta on kurssilaskun sattuessa päivässä hävinnyt tuhansia tai kymmeniätuhansia euroja. Nämä rahat kun on pääsääntöisesti hankittu omalla palkkatyöllä ja säästetty sijoittamista varten.

Tässä kulminoituukin itselle kaikkein olennaisin, mitä FIRE-ilmiöstä olen saanut. Säästäminen. Tulot > Menot. Entisaikaan asioita joita tarvittiin, ostettiin rahalla joka oli itse ensin säästetty. Ensin säästettiin, sitten ostettiin se mitä tarvittiin. Nykyaikaiset pikavipit ja vakuudettomat lainat ovat aivan mahdoton ongelmapesäke nuorille. Nykyään on niin hirveän helppoa saada oma elämä solmuun kuluttamalla tulojaan enemmän. Televisiota katsoessa en lainkaan ihmettele, että moni nuori tähän myös kompastuu. Trivago-mainosten välissä ensin lauleskellaan S-pankin toimesta "laina, laina, laina, laina" ja seuraavaksi Lendo kilpailuttaa puolestasi jopa 25 pankkia ja rahoituslaitosta. Aurinkomatkat ja TUI puolestaan kehottavat varaamaan kesän matkat jo nyt.

               // Lue lisää: Talousreformi

Playing with FIRE dokumentin trailerissa onkin nostettu esille tunnettu lause: "We are spending money we don't have, to buy things we don't need, to impress people we don't even know". Suomeksi tuo lienee käännettävissä "kaikki mulle heti nyt". Kasvattajana tämä on yksi isoimmista asioista, joita haluan lapsilleni opettaa. Ensin työ ja vasta sitten huvi. Läksyt tehdään ensin, sitten leikitään kavereiden kanssa. Viikkorahan saa, kun siivoaa oman huoneensa. Herkut syödään ruoan jälkeen.  Lahjaksi saadut rahat laitetaan säästöön, jotta niillä voi ostaa itselleen jotain myöhemmin.

Säästämisen lisäksi FIREn avulla olen ymmärtänyt, että kaikkea ei tarvitse saada, hankkia ja omistaa. Keskivertoa parempituloisenakin kun on Suomessa niin kovin helppoa ajautua tilanteeseen, jossa huomaa elävänsä nipin napin yhdestä palkasta toiseen. Ihminen tulee paljon pienemmällä toimeen, kuin voisi nykymaailman menoa katsoessa ajatella. En kaipaa Rolexia ranteeseeni, merkkivaatteita ylleni, hulppeita ravintolaillallisia, valkoista kivitaloa Espoosta, uudenkarheaa Audia pihalla, kesähuvilaa ja venettä Porvoosta, koska ne kaikki toisivat mukanaan aivan valtavan velkataakan. Vapauden tunne, kun ajatukset eivät pyöri materian ympärillä on voimaannuttavaa ja heijastuu kokonaisvaltaisesti myös perheen elämään ja silti, mistään oikeasti arvokkaasta ei jää paitsi. FIRE-ilmiöstä poiketen en siis niinkään haaveile aikaisesta eläköitymisestä, vaan nautin turvan tunteesta, jonka olen saanut kun perheen talous on vakaalla pohjalla kuluttamisen ollessa maltillista ja säästöön jäädessä joka kuukausi rahaa sijoittamista varten. Jos ja kun elämässä sitten tapahtuu asioita tulevaisuudessa, joita ei voi ennakoida, olen omilla toimillani edesauttanut, että perheemme on tilanteeseen varautunut ainakin rahallisesti säästämissijoittamisen muodossa. Vanhan kansan mukaan, tämä on ihan vain maalaisjärjen käyttöä.

Mitä mieltä sinä olet FIRE-ilmiöstä?

-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------------------------------------

Kommentit

  1. Rahan käyttö ja merkitys ovat kyllä asioita, mitä lapsille tulee opettaa oman esimerkin ja toisaalta pienen valistuksen avulla. Itse olen yrittänyt olla korostamatta liikaa rahaa ja sitä paljonko mikäkin maksaa ja mikä merkki on paras merkki yms. Toisaalta jo pienetkin lapset ymmärtävät, kun selitetään, että äiti tai isi ei maksa kiskurihintaa jostain lelusta, koska jo päällepäin voi todeta, että muovi ei tule leikissä kauan kestämään. Toisaalta liian tiukkapipoistakaan ei saa olla: onhan se nyt lapselle elämys joskus kiertää vivusta ja saada kaupan eteisestä se houkutteleva yllätyspallo.

    Vakuudettomat lainat eivät ole ongelmapesäke pelkästään nuorille, vaan juurikin velkaantumiskierteeseen voi joutua myös vanhemmat ihmiset, jotka saavat tulojensa takia myös isompia vakuudellisia ja vakuudettomia lainoja sen ison asuntolainan lisäksi. Yli 50000€ euron vakuudettomia lainoja voi ottaa jopa kymmenestä eri paikasta (Kts. https://www.vertaalaina.fi/laina-vertailu-50000.html). Positiivinen luottorekisteri voisi osaltaan estää sen, että jos ihminen itse ei näe omaa velkaantumistaan moneen suuntaan, niin lainoittajat voisivat harkita lainan myöntöä rekisterin avulla. Kokonaisuuksien hallinta talousasioissa on monelta hukassa ja sitä pitäisi opettaa jo nuorille tässä maailmassa, missä jokaisen tulee itse asettaa itselleen kulutuksen rajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mimosa, kiitos hyvästä kommentista. Olen kanssasi täysin samaa mieltä molemmista asioista. Tasapainoilu talouskasvattamisessa on haasteellista ettei rahaa korosteta liikaa, elämässä on todella paljon muutakin. Toki vanhempien oikeanlainen malli on parasta oppiainesta lapsille, on kyse sitten oikeastaan mistä tahansa nykyelämään kuuluvasta asiasta ystävyyssuhteista, rahasta, alkoholin käytöstä, liikunnasta, työstä, kaupassa käynnistä tai vaikka kännykän käytöstä.

      Poista

Lähetä kommentti